ČE STE ZA PINK, STE NA PRAVEM MESTU!

PINK JE VEČ! 💗

Blog Pinkshop

Krofi, zakaj pustni?

Krofi, recepti, Pinkshop.si

Krof z belim ovratnikom, ponosno zaobljen in odet v zlato skorjico, je kot prešeren gospod, ki samozavestno koraka po svojem razkošnem posestvu, vedno pripravljen očarati s svojo podobo obilja.

Ocrto testo je stara tradicija

Krofi so imeli nekoč pomembno vlogo v vsakdanji kmečki prehrani, predvsem pa kot jed, vezana na praznične priložnosti in običaje (pust, velika noč, božič, novo leto, svečnica 2. februarja, kresna poletja, konec žetve ali poroke).

Krofi imajo dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Čeprav njihov natančen izvor ni povsem jasen, so različne kulture skozi zgodovino pripravljale podobne ocvrte dobrote iz kvašenega testa.

Že stari Egipčani so cvrli testo, vendar oblika in okus nastaneta nekoliko kasneje.
Ena prvih omemb ocvrtega, sladkega testa sega v čas starega Rima, kjer so pripravljali sladke ocvrtke, podobne današnjim krofom, in jih prelivali z medom.

V srednjem veku so se v Evropi razširili različni recepti za ocvrto testo, ki so jih pripravljali v času praznikov in posebnih priložnosti.
Ker je bil sladkor v 16. stoletju izjemno drag, so ocvrto testo polnili s slanim nadevom, ta je bil večinoma sirni ali mesni. 

Ena najzgodnejših kuharskih knjig, ki omenja krofe, je bila natisnjena leta 1485 v nemškem jeziku s pomočjo revolucionarnega Gutenbergovega tiska.
Kuechenmeisterei ni le dragocen zapis srednjeveške kulinarike, temveč vsebuje tudi prvi znani recept za polnjene krofe z marmelado – Gefüllte Krapfen, s čimer postavlja temelje sladke tradicije, ki traja še danes.

Druga legenda pravi, da je dunajska slaščičarka Cäcilia Krapf (Cilli) dejanska izumiteljica krofa.
Leta 1690 je izumila »Cillykugeln«, krofu podobno pecivo iz kvašenega testa in polnjeno z vloženim sadjem.

Pustni krofi: sladek trik za premagovanje posta

Pustni krofi so imeli prav posebno nalogo!

Ker so bili časi težki, hrana pa skromna, so takratni nemški menihi in duhovščina tik pred začetkom posta, svetovali ljudem, naj namesto vsakdanjega kruha raje spečejo krofe.

Ti so bili kalorično bogatejši in so poskrbeli, da revni in otroci med dolgotrajnim postom niso čisto omagali ali – bog ne daj – zboleli.
Skratka, malo ocvrtega testa je lahko rešilo marsikateri lačni trebušček!

Kar se tiče z marmelado polnjenih krofov, jih najverjetneje lahko pripišemo razkošni meščanski kuhinji baročnega obdobja, ko je bila marmelada nekaj tako imenitnega, da so jo dajali skoraj povsod – in hvaležni smo jim lahko, da so jo pospravili tudi v krofe!

Kaj pa na Slovenskem?

Krofi so nepogrešljiva pustna poslastica, ki kraljujejo v času veselja in norčij – od debelega četrtka, prek pustne sobote in nedelje, vse do pustnega torka. 

Sledi pepelnična sreda ali pepelnica, ki naznanja začetek posta.
Prav od tod izhaja tudi ime pust, ki izhaja iz besede “mesopust” in pomeni “pustiti meso”. 

V času Habsburške monarhije so krofe tradicionalno nadevali z marelično marmelado, medtem, ko so na Slovenskem sprva prevladovali tisti s slivovo.
Sčasoma pa je tudi pri nas marelični nadev postal nepogrešljiv del te priljubljene pustne sladice.

Skratka, pustno rajanje je zadnje veselje pred obdobjem odrekanja.

Krofi so bili priporočljivi tudi kot pivnik v želodcu za preveč popitega alkohola, saj nekoč se je pilo na veliko. 

Sama toplo priporočam recept za krofe iz kuharske knjige, Kuharica sestre Vendeline, iz leta 1994,  Marije Ilc.

Kuharica sestre Vendeline je moj kuharski abecednik.
Sestra Vendelina nam je zapustila več kot le zbirko receptov – podarila nam je košček duše slovenske kuhinje.

Krofi, vzhajanje

Krofi, vzhajanje

Testo za krof, Pinkshop.si

Testo za krof, Pinkshop.si

Krofi, recept, Pinkshop.si

Krofi, recept, Pinkshop.si

Recept za krofe iz Kuharice sestre Vendeline. 

Recept za krofe:

  • 1 kg moke, po možnosti polovico ostre in polovico mehke
  • 4 jajca
  • 70 g  sladkorja
  • 60 ga stopljenega masla
  • 4 žlice kisle smetane
  • 3 dl mleka
  • 2 žlici ruma
  • sesekljana limonina lupinica

Kvasec za vzhajanje: 40 g kvasa, 3 žlice mleka, žlička sladkorja

Priprava za najboljše krofe.

Moko damo v skledo in naredimo jamico.

Kvasec: Kvas razmočimo v mlačnem mleku, dodamo žličko sladkorja in vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še malo moke in pustimo, da vzhaja.

Štiri beljake stepemo v trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake, limonino lupinico, rum, kislo smetano, stopljeno maslo, precej toplo mleko in sol. Vse to vlijemo v moko h kvasu in zamesimo gladko testo. 

Gnetemo toliko časa, da se testo loči od rok in sklede. 

Testo pustimo vzhajati, nato ga zvrnemo na pomokan prt in robove zavihnemo, da se testo pri valjanju ne prijemlje.
Testo enakomerno zvaljamo in pri tem pazimo, da ga ne razvlečemo, zato ga na začetku le malo potolčemo in valjamo le s težo valjara.
Zvaljano testo pokrijemo in pustimo, da na mizi vzhaja vsaj še 10 minut, da bomo potem lahko izkrožili z modelom lepe krofe.

Krofe polagamo na ogreto desko, napol vzhajane obrnemo, da vzhajajo še po drugi strani.

Vzhajane krofe polagamo v vročo maščobo ( 160–170 °C ) , ki naj sega le za 2 prsta visoko. Vanjo položimo krofe, tako, da je vsa površina polna.
Gornja stran krofa se cvre prva in to bo lice krofa.
Cvremo v pokriti kozici 1 do 2 minuti, ko pa jih obrnemo, kozico odkrijemo.
Na drugi strani jih cvremo odkrite še 1 do 2 minuti.  

Krofe poberemo in jih položimo na podlago, pokrito s papirnato brisačo, da odcedimo odvečno maščobo od cvrtja. 

Krofe nato nadevamo z marelično marmelado in po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu.

Domači pustni krofi, recept Pinkshop.si (1)

Domači pustni krofi, recept Pinkshop.si (1)

Nasvet za lepe krofe

Krofi bodo imeli lep venec ali “ovratnik”, če ne bo v kozici več kot dva prsta maščobe in če le ta ne bo prevroča. 

Krofi ne smejo biti prehajani in premalo vzhajani.

Za najboljše rezultate uporabite sveže sestavine, predvsem rumenjake in maslo, ter krofe vedno cvrite pri pravilni temperaturi olja.

Dober tek! 🍩😊

Na voljo so številni recepti za pripravo krofov, hitri krofi, pustni krofi, mehki krofi, najboljši krofi…

Trojanski krof – legenda med krofi

Trojanski krofi, brošurica

Trojanski krofi, brošurica

Trojanski krof iz Gostišča Trojane je prava slovenska ikona med sladkimi dobrotami.

Recept za trojanske krofe ostaja enak že od leta 1961.
Tradicionalni trojanski krofi so polnjeni z marelično marmelado, kasneje so ponudbo razširili z različnimi nadevi in prelivi.

Trojanske krofe je mogoče kupiti samo tam, kjer jih pripravljajo – na Trojanah.

Gurmanski kotiček z enostavnimi recepti in nasveti – Pinkshop.si.

Razveselite svoje prijatelje in družino z darili Fortnum and Mason, ki so tako posebna kot oni sami – Ideje za darila

Ob rahlem in puhastem krofu se čudovito prileže kozarec Kylie Minogue vina, ki s svojo eleganco in prefinjenimi notami poskrbi za popolno harmonijo okusov.
Lahko pa pripravite krofe z novim okusom, ki bodo nekaj resnično prestižnega, to so dubajski krofi.

Naj bo to iskriv Prosecco Rosé ali nežno sadni brezalkoholni Kylie Minogue 0% Sparkling Blanc – vsak požirek doda kanček glamurja in poseben pečat sladkemu trenutku razvajanja.

Pozor, za volan le brez pustne maske in ne pod vplivom alkohola

Kylie Minogue peneče vino z 0% alkohola, Pinkshop.si

Kylie Minogue peneče vino z 0% alkohola, Pinkshop.si

Vozniki, ki se boste v času pusta podali na pustna praznovanja in zabave, se vzdržite uživanja alkohola. 

Če pa se temu ne morete izogniti, poskrbite za varno in odgovorno rešitev prevoza ter se brezskrbno prepustite prazničnemu vzdušju.

Za brezskrbno praznovanje v slogu – Kylie Minogue brezalkoholna peneča vina
Očarljivi mehurčki, polni elegance, brez mačka naslednje jutro. Praznujte odgovorno, a z enako iskrico! 🥂✨

Katero vino h kateri hrani?

Avtor

  • Z veseljem vam predstavljamo spletno stran Pinkshop, ki je ustvarjena z ljubeznijo do Pink stila, njenih odtenkih ter kombinacijah. Pink je več!

    View all posts
Prejšnja

Hitri krofi

Naslednja

Pustno rajanje

Bodite prvi obveščeni o novicah, kuponih za popuste in nagradnih igrah!

Brez skrbi, obveščali vas bomo izključno o pomembnih novostih

Košarica
Sign in

No account yet?

Create an Account

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Save
Omogoči vse storitve