ČE STE ZA PINK, STE NA PRAVEM MESTU!

PINK JE VEČ! 💗

Blog Pinkshop

Kako narediti najboljšo Battenberg torto?

RECEPTI - BATTENBERG

BATTENBERG TORTA, KOLAČ

Prijetno peko in uživanje ob sladici Battenberg.

Eleganca v vsakem grižljaju: Battenberg torta, užitek za oko in nepozaben okus v vsaki rezini.

Sestavine za 20 cm kolača:
-30 g neslanega masla,
-150 g navadne moke,
-5 srednje velikih jajc,
-150 g sladkorja,
-1 strok vanilje,
-rumena jedilna barva,
-rdeča jedilna barva,
1/3 – 1/2 kozarca marelične marmelade,
– sladkor v prahu, za posip,
– 500 g marcipana. 
Nekateri recepti vsebujejo mlete mandlje, Fortnum and Mason recept ne vsebuje mandljev.

Priprava za peko Battenberg torte:

Prvi korak: Na majhnem ognju raztopite maslo, ki ga nato odstavite. V skledo presejte moko. Z električnim mešalnikom najprej stepajte jajca in sladkor, dokler zmes ne postane gosta in močno povečanega volumna. Dodajte presejano moko in jo z veliko žlico nežno vmešajte. Pri tem pa pazite, da iz zmesi izstisnete čim manj zraka. Hkrati pozorno vmešajte še raztopljeno maslo, da mešanica ne izgubi volumna.

Drugi korak: Maso razdelite na dva dela, da dobite dve barvni mešanici biskvita. Vanilijev strok po dolžini razrežite, postrgajte semena in jih dodajte v posodico za rumeno zmes.  Vanilija je lahko poljubno v obeh barvnih mešanicah. Vanilijevi mešanici nato dodajte kapljico ali dve rumene jedilne barve.  V drugo posodo dodajte kapljico ali več, rdeče jedilne barve, da dobite rožnato zmes. 

Tretji korak: Battenbergov model namažite z maslom in pomokajte ter z žlico nanesite rožnato zmes na dva dela in rumeno zmes na druga dva. Če nimate Battenbergovega pekača, uporabite majhen pravokoten pekač, približno 20 cm x 16 cm. Položite trak povoščenega kartona po dolžini na sredino, da ločite zmesi. Na eno stran položite rožnato, na drugo pa rumeno. Postavimo v pečico, segreto na 180 in pečemo cca 20 minut, da biskvit dobro naraste. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi v pekaču.

Korak štiri: Z nožem potegnite po robu pekača in po pregradah. Previdno odstranite trakove torte. Vrhove po potrebi obrežite z nazobčanim nožem, da so ravni. Če ste uporabili navaden pravokoten model, vsak kos torte po dolžini prerežite na pol in po potrebi obrežite. Potrebujete štiri dolge bloke, ki so popolnoma enake velikosti.

Korak pet: Marelično marmelado rahlo segrejte in precedite skozi gosto cedilo. Marelično marmelado s čopičem namažite po dolgi strani enega roza in enega rumenega kosa biskvita.  Položite biskvite enega poleg drugega, dva po dva, v šahovnico. Nežno jih stisnite skupaj, da se sprimejo z marmelado. Če se vsi popolnoma ne ujemajo, obrežite stranice.

Korak šest: Delovno površino potresite z malo sladkorja v prahu in marcipan razvaljajte v približno 4 mm debel pravokotnik. Širina mora biti enaka dolžini torte in biti mora dovolj dolga, da jo lahko ovijete. Robove obrežite z nožem in marcipan namažite s preostalo toplo marmelado.

Korak sedem: Torto položite na en konec marcipana, čisto do roba. Previdno jo zvijte in marcipan sproti nežno zgladite. Odrežite vse presežke in se prepričajte, da je spoj dobro zatesnjen. Položite tako, da je spoj marcipanovega ovoja spodaj, odstranite odvečni sladkor v prahu. Obrežite nepravilne konce torte. Z ostrim nožem rahlo zarežite vrh, da naredite diamantni vzorec.

Dober tek!

Battenberg torta, nekateri imenujejo tudi kolač, je zelo priljubljena sladica v Veliki Britaniji iz več razlogov.

Prvič, ima izrazito tradicionalno britansko podobo, saj se je pojavila že v začetku 20. stoletja in je postopoma postala del britanske kulinarike. Njena prepoznavna oblika, barvna kombinacija ter dekoracija z marcipanom je prispevala k  popularnosti med Britanci.

Poleg tega ima Battenberg torta prijeten okus in teksturo, ki se odlično ujema z britanskim čajem, ki je sestavni del britanske kulinarike.

Kolač je preprost, a hkrati eleganten,  primeren za svečane priložnosti ali vsakodnevno razvajanje.

Nazadnje, tradicija priprave in uživanja Battenberg sladice se prenaša iz generacije v generacijo, kar ustvarja občutek povezanosti z britansko kulturno dediščino. Tako je Battenberg torta postala ne le sladek priboljšek, temveč tudi del britanske identitete in kulinarične tradicije.

Popolno darilo za domače kuharje in strastne ljubitelje hrane! 

V spletni trgovini Pinkshop.si so v ponudbi čudovita darila zase ali najbljižje, Fortnum and Mason The Cook Book, luksuzne blagovne znamke Fortnum and Mason,

Dobrodošli v FORTNUM & MASON¹ Est. 1707 London’s Piccadilly

 

Prejšnja

Kaj podariti možu za obletnico poroke?

Naslednja

Katere žgane pijače kupiti?

Bodite prvi obveščeni o novicah, kuponih za popuste in nagradnih igrah!

Brez skrbi, obveščali vas bomo izključno o pomembnih novostih

Košarica
Sign in

No account yet?

Create an Account

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve