Pravi čaj FORTNUM and MASON
FORTNUM AND MASON Est. 1707⚜️
Fortnum & Mason ima kraljeve naloge za imenovanje za kvaliteto in oskrbo kraljevega dvora – Royal warrant of appointment United Kingdom.
Kazalo
ToggleSte se kdaj vprašali, kaj pravzaprav naredi čaj “pravi” – je to okus, izvor ali morda nekaj čarobnega v tisti prvi skodelici?
Izbrani čaji v spletni trgovini Pinkshop.si
Kaj je pravi čaj?
Preprosto povedano, čaj je pijača, ki jo ustvarimo z vlivanjem vroče vode čez posušene liste rastline Camellia sinensis.
Pravi čaj izvira iz rastline Camellia sinensis in vključuje štiri glavne vrste: zeleni, črni, beli in oolong čaj.
Highgrove Organic Prince of Wales čaj
Ti čaji se razlikujejo po stopnji oksidacije in postopkih predelave.
Pravi čaj vsebuje naravne antioksidante in kofein, ter je cenjen zaradi svojih zdravstvenih koristi in bogatih okusov.
Vendar ima čaj tako bogato in raznoliko zgodovino kot listi iz katerih je pripravljen.
Legenda pravi, da so čaj prvič odkrili, ko se je samoten list rastline Camellia sinensis po naključju znašel v skodelici kitajskega cesarja.
Do 19. stoletja je Kitajska izključno gojila in proizvajala večino svetovnega čaja.
Skozi čas se je pridelava čaja razširila po regijah in se zdaj nabira v 40 različnih državah, pri čemer je najpomembnejša proizvodnja iz Kitajske, Kenije, Šrilanke, Indije in Turčije.
Čaj ali tisane in razlika med njima.
Ena temeljna razlika v svetu čaja je ločevanje med pravimi čaji in zeliščnimi mešanicami ali sadnimi poparki, ki jih je pravilneje označiti kot tisane. Čeprav so tisani pogosto napačno označeni kot čajna mešanica, je razlika ključnega pomena za vsakega ljubitelja čaja ali posameznika, občutljivega na kofein.
Čaj se v pravem pomenu besede pridobiva iz listov rastline Camellia sinensis . Če vaša pijača ne vsebuje listov Camellia sinensis , je ni mogoče kategorizirati kot čaj. Namesto tega je najverjetneje tisane. Tisanes so mešanice brez kofeina, narejene iz zelišč, botaničnih rastlin in sadja. Tisane so pripravljene na podoben način kot čaji, vendar tehnično ne spadajo v področje čaja.
Zato je pomembno vedeti, da je izraz “zeliščni čaj” v nekem smislu oksimoron.
V svetu čaja je bodisi čaj ali tisane, razlika, ki opredeljuje naravo pijače.
Katere so priljubljene vrste pravega čaja?
Fortnum’s Famous Tea Selection, 60 Tea Bags, 120g
- ČRNI ČAJ, ki ga na Kitajskem imenujejo tudi “rdeči čaj” zaradi bogate rdečkaste infuzije, je sestavljen iz dveh različnih oblik rastline Camellia sinensis : Camellia sinensis sinensis in Camellia sinensis assamica. Ti čajni listi so 100% oksidirani, kar povzroča črno barvo.
- Opombe okusa: Krepko, robustno in pogosto sladno ali trpko. Lahko ima note karamele, čokolade ali celo suhega sadja.
- Raven kofeina: zmerna do visoka
- ZELENI ČAJ, znan tudi kot neoksidirani čaj , je narejen izključno iz listov rastline Camellia sinensis . Liste zelenega čaja skuhamo takoj po žetvi, da ohranimo zeleno kakovost in preprečimo oksidacijo. Kitajski zeleni čaji so običajno pečeni v ponvi, medtem ko so japonske sorte običajno kuhane na pari.
- Opombe okusa: Sveže, travnate in včasih z oreščki. Lahko ima rastlinske lastnosti ali lastnosti, podobne morskim algam.
- Stopnja kofeina: zmerna
- BELI ČAJ je sestavljen iz svežih, mladostnih čajnih lističev in nežnih popkov, utrganih iz rastline Camellia sinensis . Nabirajo ga izključno v kratkem obdobju vsako pomlad v severni regiji Fujian na Kitajskem. Podobno kot veljajo strogi predpisi za šampanjec, se lahko oznaka “beli čaj” uporablja le, če čaj izvira iz province Fujian. Ime “beli čaj” izhaja iz svilene, srebrne dlačice, ki krasi liste in neodprte popke, znane kot “Hao”.
- Opombe okusa: Nežen, s cvetličnimi in sladkimi podtoni. Pogosto opisan kot lahek in osvežujoč.
- Raven kofeina: nizka do zmerna
- ČAJ “Oolong” (Wu-lung) je transkripcija dveh angleških besed, ki pomenita “črn” in “zmaj” zaradi značilnega videza rastline Camellia sinensis . Oolong čaj je podvržen posebnemu procesu poloksidacije s stopnjami oksidacije v razponu od 1 % do 99 %. Kmalu po obiranju se listi posušijo in napol oksidirajo pod nežno sončno svetlobo, nato pa se oolongi pogosto obdelajo na oglju ali lesu, kar daje značilen okus, ki se razlikuje glede na izbrano končno obdelavo. stil.
- Opombe okusa: Široka paleta okusov, od sadnih in cvetličnih do praženih in zemeljskih. Kompleksno in raznoliko.
- Raven kofeina: zmerna do visoka.
- ČAJ PUERH je izdelan iz sorte rastline Camellia sinensis , znane kot Dayeh, za katero so značilni večji listi. Ta starodavna drevesa se ponašajo z zrelimi listi, ki naj bi bili stari od 500 do 1000 let. Na Daljnem vzhodu se čaj Pu-erh imenuje “črni čaj”, njegov izvor pa je mogoče izslediti v provinci Yunnan na Kitajskem. Pu-erh čaj je podvržen naknadni fermentaciji, kar ima za posledico temnenje listov in spremembo okusa. Predvsem ta edinstveni postopek fermentacije omogoča, da se Pu-erh čaji lepo starajo, podobno kot dobra vina. Nekatere sorte Pu-erh lahko ohranijo svojo svežino tudi do petdeset let.
- Opombe okusa: zemeljsko, s pridihom gozdnih tal in edinstveno starano kakovostjo. Globok in izrazit okus.
- Raven kofeina: zmerna do visoka.
Matcha čaj, ceremonialni, Fortnum and Mason
Kaj je tisane čaj?
- Rooibos, ki izvira izključno iz Južne Afrike, se za razliko od tradicionalne rastline Camellia sinensis odlikuje kot stročnica in ne kot pravi čaj. Rooibos krasijo rumeni spomladanski cvetovi, ki poženejo fižolu podobna semena. Stebla in listi rooibosa, ročno nabrani v poletnem času, so podvrženi natančnemu povezovanju in razvrščanju v pripravah na proces oksidacije, ki na koncu določi njihovo sladkost, odtenek in okus. Rezultat tega procesa oksidacije sta dve različni različici zelišča rooibos: zeleni in rdeči rooibos.
- Opombe okusa: sladek in oreščkov, pogosto s pridihom medu in vanilje.
- Raven kofeina: Brez kofeina
- Izraz “ZELIŠČNI ČAJ” je pogovorni izraz, ki označuje poparek rastlinskih materialov v vroči vodi, podobno pripravi “pravega” čaja iz Camellia sinensis . Ključnega pomena je vedeti, da zeliščni čaji večinoma ne vsebujejo listov rastline Camellia sinensis, kar jih uvršča med tisane. Podobno kot tradicionalni čaj lahko tisane postrežemo vroče ali ledene in ponujajo širok spekter profilov okusa. Praktično vsak del rastline se lahko uporabi pri izdelavi zeliščnih tisanov: listi, plodovi, cvetni listi, zelišča, lubje, semena, cvetni prah, trava, olupki, oreščki in korenine.
- Opombe okusa: zelo se razlikujejo glede na uporabljena zelišča in rastline. Lahko je pomirjujoča, sadna ali začinjena.
- Raven kofeina: Brez kofeina.
Svet čaja je ogromen in včasih se zdi zapleten za razumevanje kulturne kompleksnosti.
Ne glede na to, ali vas privlači intenzivna aroma črnega čaja, bogata zemeljska nota puerha ali nežno udobje brezkofeinskega rooibosa, se za vsak okus najde popolna skodelica čaja.
Fortnum and Mason je priljubljena gurmanska destinacija za vse, ki iščejo najboljše čaje, odlične sladkarije, mešanice kav in druge izdelke s celega sveta.
Naj vas navdihnejo naše ideje za darila, ki izražajo ljubezen, spoštovanje in skrb za vaše najbližje.
Kaj kupiti mami za rojstni dan?
Mama bi morda rekla, »da je zadovoljna s tem kar ima«, a presenetiti jo s premišljenim darilom je vsekakor lepo presenečenje.
Tukaj so izbrane ideje za darila za rojstni dan, ki razveselijo vsakega, čeprav lahko trdi, da ne potrebuje ničesar.
Avtor
-
Z veseljem vam predstavljamo spletno stran Pinkshop, ki je ustvarjena z ljubeznijo do Pink stila, njenih odtenkih ter kombinacijah. Pink je več!
View all posts