Battenberg cake, torta, je biskvitni kolač, ki očara tako z videzom, kot z okusom.
Battenberg torta je prava kulinarična mojstrovina, ki navdušuje s svojim edinstvenim videzom in okusom.
Kazalo
ToggleTa klasična britanska sladica se ponaša s čudovitim vzorcem v obliki roza in rumenih kvadratov, zavitih v sladko plast marelične marmelade in ovitih v nežno mandljevo marcipanovo oblogo.
Nekateri pravijo, da je bila Battenberg torta ustvarjena za praznovanje poroke princese Victorie in princa Louisa Battenberga leta 1884.

Battenberg torta, kolač, recepti Pinkshop.si
Drugi trdijo, da so ga izumili v pruski vasi Battenberg. Spet druga skupina trdi, da gre preprosto za angleško torto, imenovano Church Window , ki je obstajala že leta, preden so jo preimenovali.
Popolna kombinacija mehke biskvitne teksture in rahlo oreškastega pridiha mandljev ustvarja ravnovesje okusov, ki očara vsakega sladkosneda. Battenberg torta ni le kulinarična poslastica, ampak tudi estetska umetnost, ki popestri vsako mizo.
Pogosto jo postrežejo ob čaju, kjer njena živahna barvna simetrija in nepozaben okus poskrbita za popolno doživetje.
Čas priprave je cca. 2 uri.
V bistvu je priprava biskvita zelo enostavna, zamudno je sestavljanje slojev, mazanje z marmelado in ovijanje v marcipanovo oblogo.
Recept za Battenberg cake, najboljšo in najlepšo torto
Uporabila sem pekač:
Pekač Battenberg Tala iz anodiziranega aluminija,
dimenzije: 20 x 15 x 4 cm
Sestavine:
- 30 g nesoljenega masla
- 150 g navadne moke
- 5 srednjih jajc
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev strok
- rumena jedilna barva
- rdeča jedilna barva
- 1/3 – 1/2 kozarca marelične marmelade
- sladkor v prahu, za posipanje
- 500 g marcipana

Battenberg testo
Priprava
1. KORAK
Na majhnem ognju raztopimo maslo, ki ga nato odstavimo. V skledo presejemo moko. V ločeni skledi z električnim stepalnikom stepajte jajca in sladkor, dokler ne postanejo bleda, gosta in močno povečanega volumna; zmes mora biti dovolj gosta, da pusti sled na površini, ko dvignemo metlico.
Razstopljeno maslo rahlo vmešajte v maso in postopoma dodajajte moko. Z veliko žlico maso rahlo premešamo, pri tem pa pazimo, da iz zmesi iztisnemo čim manj zraka. (moke ne vnašamo v posodo naenkrat in pred tem jo presejite).
2. KORAK
Polovico mešanice prenesite v ločeno skledo. Vaniljev strok po dolžini razrežemo, izpraskamo semena v eno od skledic. Nato vanilijevi mešanici dodamo kapljico rumene jedilne barve. Dodajte kapljico rdeče jedilne barve v mešanico v drugo skledo, da dobite bledo rožnato barvo. Tako ste dobili v dveh skledah dve testi, eno obarvano v rumeno in drugo v rdečo barvo.
3. KORAK
Battenbergov model namastite z maslom in pomokajte ter z žlico nanesite rožnato zmes na dva dela in rumeno zmes na druga dva. Če nimate Battenbergovega pekača, uporabite majhen pravokoten pekač, približno 20 cm x 16 cm, in položite trak povoščenega kartona po dolžini na sredino, da ločite zmesi. Na eno stran položite rožnato, na drugo pa vanilijo.

Battenberg cake, priprava
Pekač postavimo v pečico segreto na 180 stopinj, pecite 20 minut, da biskvit dobro naraste. Odstranite iz pečice in pustite, da se biskvit ohladi v pekaču.
4. KORAK
Z nožem potegnite po robu pekača in po pregradah. Previdno odstranite trakove torte. Vrhove po potrebi obrežite z nazobčanim nožem, da bodo ravni.

Battenberg cake, pečeni sloji
Če ste uporabili navaden pravokoten model, vsak kos torte po dolžini prerežite na pol in po potrebi obrežite, da bodo lepe enakomerne oblike; potrebujete 4 dolge bloke, ki so popolnoma enake velikosti.

Battenberg cake, štirje enaki kosi
5. KORAK
Marelično marmelado rahlo segrejemo in precedimo skozi gosto cedilo. Marelično marmelado s čopičem namažite po dolgi strani enega roza in enega rumenega kosa biskvita in ju položite enega poleg drugega ter ju nežno stisnite skupaj, da se sprimeta. Vrhove ravno tako namažemo z marmelado. Preostale koščke biskvita položimo na vrh, da naredimo vzorec šahovnice, ki jih kot prej zlepimo skupaj z marmelado. Če se vsi ne ujemajo popolnoma, obrežite stranice.
6. KORAK
Delovno površino potresemo z malo sladkorja v prahu in marcipan razvaljamo v približno 4 mm debel pravokotnik. Širina mora biti enaka dolžini torte in mora biti dovolj dolga, da jo lahko ovijete. Robove biskvita poravnajte z nožem in marcipan namažite s preostalo toplo marmelado.

Battenberg cake, marmeladni namaz, Pinkshop.si
7. KORAK
Torto položite na en konec marcipana, čisto na rob. Previdno ga zvijte in marcipan sproti nežno zgladite. Odrežite vse presežke in se prepričajte, da je spoj dobro zatesnjen.
Položite tako, da je spoj spodaj in odstranite sladkor v prahu. Obrežite krajše konce torte. Z ostrim nožem rahlo zarežite vrh, da naredite diamantni vzorec.
Fortnum and Mason The Cook Book
Ta kuharska knjiga je popolno darilo za radovednega kuharja ali pristnega ljubitelja britanske kulinarike.
Prijetno peko, uživanje in, če vam uspe, še deljenje.

Battenberg cake Pinkshop
DOBER TEK!
Zdrava prehrana, jedilnik 1500 kcal, dobro počutje, kozmetika lepota in zdravje, potovanja, pijače, vegan, kulinarika, recepti, prazniki, gurmanski kotiček.
Samo za vas v Pinkshop blogih novosti in nasveti o modi, najboljši kozmetiki, kateri parfum izbrati.
Čokolada je ena najbolj priljubljenih izbir za darila, saj združuje sladkost, eleganco in univerzalnost.
Številne ideje za darilo za moškega, saj se bliža Valentinovo. Podariti vino Kylie Minogue za Valentinovo je več kot le darilo – je izraz ljubezni, stila in pozornosti do podrobnosti. Lahko pripravite koktajl presenečenja s The Gardener ginom.
Za moškega, ki da kaj nase je to Heath London. Heath Skincare London
Izberite nekaj, kar odraža njegov slog, interese in osebnost.
Razveselite ga s steklenico vrhunskega vina, pijače slavnih – celebrity, izbranim in prefinjenim parfumom ali kakovostno nego za sodobnega moškega. Ideje za darilo – darilo je znak pozornosti, saj pri darilu ne gre za podkupovanje, temveč za gesto iz srca.
Avtor
-
Z veseljem vam predstavljamo spletno stran Pinkshop, ki je ustvarjena z ljubeznijo do Pink stila, njenih odtenkih ter kombinacijah. Pink je več!
View all posts